09.11.2022

Met ICA beter voorbereid op rampen!

Met de oprichting van de Infra Capacity Alliance (ICA) is Nederland beter voorbereid op crises en grote rampen, zoals een watersnoodramp, aardbeving of de opvang van vluchtelingen. Binnen ICA slaan diverse civiele bedrijven en overheidsorganisaties de handen ineen om in eerste instantie een gegarandeerde en toch flexibele beschikbaarheid te hebben over materialen die direct nodig zijn bij dergelijke scenario’s. Denk hierbij aan stroom, water, tijdelijke bruggen en noodhuisvesting. Anderzijds wordt met deze samenwerking de voorspelbaarheid van bepaalde rampen sterk vergroot. Hierdoor kan er nog sneller geacteerd worden en krijgen burgers sneller de hulp die nodig is.

De wereld verandert in hoog tempo door klimaatverandering, geopolitieke verschuivingen en oorlogen. Maatschappelijke problemen worden steeds complexer en hebben vaak geen heldere eigenaren. Het oplossen van deze problematiek vereist daarom sector- en ketenoverstijgende samenwerkingen, waarin partners samenwerken, innoveren en co-creëren. Binnen ICA werken civiele bedrijven en overheidsorganisaties als partners intensief samen met als doel efficiënter en schaalbaar op te treden in tijden van crisis.

Gegarandeerde beschikbaarheid
De gecombineerde hoeveelheid middelen én kennis binnen de Infra Capacity Alliance is aanzienlijk. Dat stelt overheidsinstanties in staat om in tijden van crisis snel aanspraak te maken op de juiste kennis en het gewenste materieel. Dat kan bijvoorbeeld tijdelijke huisvesting zijn voor getroffen burgers, stroom, water of materiaal om mee op de ramplocatie te kunnen werken. Door ICA heeft de overheid dit materieel en bovenal de specifieke expertise altijd paraat staan, om wanneer nodig naar behoefte te kunnen afroepen. Zo is de hulp schaalbaar en heeft zij de beschikbaarheid over dit alles, zonder de enorme kosten te dragen van het zelf continu beschikbaar houden. Bovendien kan iedereen zich binnen dit systeem richten op zijn kernkwaliteit.

Voorspelbaarheid
Daarnaast blijkt door alle kennis en modellen van de civiele partners en overheden ‘op elkaar’ te leggen, dat de voorspelbaarheid van bepaalde crises zoals watersnoodrampen wordt verhoogd. Hierdoor kan de overheid zich nog beter voorbereiden en kan men in geval van nood sneller schakelen om de crisis te lijf te gaan.



Foto: Valkenburg 2021 - Copyright: ANP/ Robin Utrecht

Deel op:

Verder uitbreiden
Binnen ICA werken op dit moment bedrijven samen zoals MTD (watervoorzieningen), Jan Snel (huisvestingsoplossingen), Bredenoord (mobiele stroomvoorzieningen), Riwal (materieel voor het werken op hoogte) en Janson Bridging (tijdelijke bruggen). De komende tijd wil ICA het partnership verder uitbreiden met veiligheidsregio's, provincies, gemeenten, het COA, Waterschappen, NGO's en andere civiele organisaties. In dat verband is inmiddels de eerste ICA conferentie gehouden in Montfoort met vele van dit soort organisaties die zich eveneens kunnen inzetten. Zo zijn we nog efficiënter, flexibeler en bovenal beter voorbereid op de volgende crisis.

Meer informatie


Uitgelicht

SDR

SDR

Deze speciale Business Unit van Janson Bridging richt zich op de samenwerking met organisaties die actief zijn op het gebied van veiligheid en rampenb...
JDS

JDS

Militaire uitdagingen? Civiele oplossingen! Teruglopende defensiebudgetten, een tekort aan middelen of verouderd materieel kunnen militairen beperken...
Projecten

Projecten