Historie: Tijdelijke brugoplossing voor de Dokhaven in Vlissingen

De Dokhaven in Vlissingen kent een lange en rijke maritieme geschiedenis. Al sinds 1614 is dit gebied, later bekend als de thuishaven van scheepswerf De Schelde (opgericht in 1875), een spil in de Nederlandse scheepsbouw en marineactiviteiten. In de afgelopen decennia is het gebied getransformeerd tot het Scheldekwartier: een modern stadsdeel waar inmiddels meer dan 1.000 nieuwe woningen zijn gerealiseerd.

De brug als tijdelijke schakel in een gebied in ontwikkeling

In het kader van deze gebiedsontwikkeling was een vaste verbinding tussen beide oevers van de Dokhaven noodzakelijk. Omdat de bouw van een definitieve beweegbare brug pas later gepland stond, werd Janson Bridging gevraagd om een tijdelijke en functionele oplossing te realiseren.

Onze engineers ontwikkelden een innovatieve brugconstructie, opgebouwd uit standaard modulaire brugsecties. Het ontwerp bevatte een uitvaarbaar middendeel, speciaal ontwikkeld om incidentele doorgang van scheepvaart mogelijk te maken—een vereiste aangezien de Dokhaven af en toe nog gebruikt werd voor maritiem verkeer.

Uniek mechanisme voor brugopening

Onder het centrale brugdeel werd een ponton met een hydraulische hefinstallatie geplaatst. Deze installatie maakte het mogelijk om het middendeel van de brug op te lichten en in zijn geheel 90 graden zijwaarts uit te varen. Zo ontstond een tijdelijke vaste brug met de flexibiliteit van een beweegbare constructie—een unieke en technisch vooruitstrevende oplossing.

Van tijdelijke brug naar blijvende herinnering

De tijdelijke brug werd in 2005 geplaatst en functioneerde ruim 16 jaar als betrouwbare verbinding binnen het Scheldekwartier. In 2021 is de brug verwijderd, nadat de nieuwe, permanente beweegbare brug in gebruik werd genomen.

Dit project is een mooi voorbeeld van hoe Janson Bridging met creativiteit, technische expertise en modulaire systemen snelle en slimme oplossingen levert voor complexe infrastructurele uitdagingen.

Deel op:

Projectdetails

Oplossing
Plaatliggerbrug
Type
JSB
Totale lengte brug
90 m
Wegdekbreedte
7 + 3 m
Installatiedatum
sept 2005
Plaatliggerbrug

Uitgelicht

Historie: treinbrug Maasvlakte Rotterdam
Project

Historie: treinbrug Maasvlakte Rotterdam

Bij de aanleg van Maasvlakte 2 moest aanvoer van het koelwater voor de aanwezige electriciteitscentrale gewaarborgd blijven. Hiervoor werd een tijdeli...
Plaatliggerbrug (JSB)
Oplossing

Plaatliggerbrug (JSB)

Jansons plaatliggerbruggen (JSB) zijn ontworpen voor tijdelijke toepassingen, met name in gebieden met een hoge verkeersintensiteit en waar een vrije...